NARRATION (CLASS 12)


1) He said to me, “When will you go to Delhi? I shall send my brother with you.”

Answer:
He asked me when I would go to Delhi and said that he would send his brother with me.


2) I asked Rita what she was doing. Rita replied that she was preparing her lesson.

Answer:
I said to Rita, “What are you doing?” Rita said that she was preparing her lesson.


3) Ramen said to the boy, “What’s the matter? Why are you crying? Be cheerful.”

Answer:
Ramen asked the boy what the matter was and why he was crying. He also advised him to be cheerful.


4) My friend told me that he was very thirsty and requested me to give him a glass of water.

Answer:
My friend said to me, “I am very thirsty. Please give me a glass of water.”


5) The boy said to the teacher, “Sir, I am weak in English and seek your advice.”
“Read the text thoroughly and try to express your ideas in simple correct English,” said the teacher.

Answer:
The boy told the teacher that he was weak in English and sought his advice. The teacher advised him to read the text thoroughly and try to express his ideas in simple and correct English.


6) I asked my friend why he looked so sad. He replied that his father was seriously ill and there was little hope for his recovery.

Answer:
I said to my friend, “Why do you look so sad?” He said that his father was seriously ill and that there was little hope for his recovery.


7) “I have just bought a car,” said Peter. “But it isn’t insured yet. So I cannot take you for a ride.”

Answer:
Peter said that he had just bought a car but it was not insured yet, so he could not take me for a ride.


8) The man said that they had been there for two and a half years and were going to stay another six months.

Answer:
The man said, “We have been here for two and a half years. We are going to stay another six months.”


9) The traveller said to the peasant, “Can you show me the nearest inn?” “Yes,” said the peasant.

Answer:
The traveller asked the peasant if he could show him the nearest inn. The peasant replied that he could.


10) She said to her son that she was old and lonely and asked him if he had no pity on her loneliness.

Answer:
She said to her son, “I am old and lonely. Don’t you have pity on my loneliness?”


11) “Nothing can be avoided,” said Caesar, “which the Gods have purposed. These omens appear to everyone, not only to Caesar.”

Answer:
Caesar said that nothing could be avoided which the Gods had purposed. He added that those omens appeared to everyone, not only to Caesar.


12) “Hercules,” said the Goddess of Virtue, “I offer myself to you because I know you are descended from the Gods and that you have given proof of that by your love of virtue.”

Answer:
The Goddess of Virtue told Hercules that she offered herself to him because she knew that he was descended from the Gods and that he had given proof of that by his love of virtue.


13) When John asked Mary whether she would help him, she replied that she would.

Answer:
When John said to Mary, “Will you help me?” Mary said that she would.


14) He said, “I do not wish to see any of you. Go away.”

Answer:
He said that he did not wish to see any of them and asked them to go away.


15) The traveler asked the peasant if he could tell him the way to the nearest inn. The peasant replied that he could.

Answer:
The traveler said to the peasant, “Can you tell me the way to the nearest inn?” The peasant replied that he could.


16) “Rashmi,” Karan said, “I have a very important matter to discuss with you today, so you must give me your attention.”

Answer:
Karan told Rashmi that he had a very important matter to discuss with her that day and that she must give him her attention.


17) The teacher ordered Joe to stand up and asked him why he had not prepared his lesson. He also told him that he would write to his father.

Answer:
The teacher said to Joe, “Stand up. Why haven’t you prepared your lesson? I shall write to your father.”


18) Rohit said to his friends, “Let us go and help the flood-affected people.”

Answer:
Rohit suggested to his friends that they should go and help the flood-affected people.


19) I asked Priyam what she was doing. Priyam replied that she was preparing her lessons.

Answer:
I said to Priyam, “What are you doing?” Priyam said that she was preparing her lessons.


20) I said to him, “How long will you stay?” He replied, “For five days.”

Answer:
I asked him how long he would stay. He replied that he would stay for five days.


21) The boy humbly requested the teacher to excuse him and promised that he would never do so again.

Answer:
The boy said to the teacher, “Excuse me, sir. I will never do so again.”


22) Rajmi asked her friends if they were ready to go with her. They wanted to know what her intention was.

Answer:
Rajmi said to her friends, “Are you ready to go with me?” They asked her what her intention was.


23) The boy requested that he might be allowed to get in. But the teacher said, “No.”

Answer:
The boy said, “Please let me get in.” But the teacher forbade him to get in.


24) “Why aren’t you wearing chappals?” I asked one boy. “My mother did not bring them down from the shelf,” he answered.

Answer:
I asked one boy why he was not wearing chappals. He answered that his mother had not brought them down from the shelf.


25) One day Mukesh told me that he would be a motor mechanic and leave Firozabad. I asked him if he knew anything about cars.

Answer:
One day Mukesh said to me, “I shall be a motor mechanic and leave Firozabad.” I asked him if he knew anything about cars.


26) The lady said to the salesman, “What is the price of this Barbie doll?”
The salesman said, “It is a bit expensive, but I can give it to you at a 20 percent discount.”

Answer:
The lady asked the salesman what the price of that Barbie doll was. The salesman replied that it was a bit expensive but that he could give it to her at a 20 percent discount.


27) “Where do you go every Sunday?” I asked the girl. She replied, “I go to the church.”

Answer:
I asked the girl where she went every Sunday. She replied that she went to the church.


28) The teacher asked Rumi if she had read the Bible. She replied that she hadn’t.

Answer:
The teacher said to Rumi, “Have you read the Bible?” She said that she had not.


29) The speaker said, “I thank you, ladies and gentlemen, for giving me a kind hearing. When I arrived here yesterday, I did not believe that I might meet so large a gathering.”

Answer:
The speaker thanked the ladies and gentlemen for giving him a kind hearing. He added that when he arrived there the previous day, he did not believe that he might meet such a large gathering.


30) Alexander said to Porus, “How do you desire to be treated?” He answered, “Like a king.”

Answer:
Alexander asked Porus how he desired to be treated. He replied that he desired to be treated like a king.


31) He said to the boys, “Let us start at once, otherwise we may miss the train.”

Answer:
He suggested to the boys that they should start at once, otherwise they might miss the train.


32) Macbeth asked his wife whether she heard a noise. She said to him, “Go back and wash your hands.”

Answer:
Macbeth asked his wife whether she had heard a noise. She told him to go back and wash his hands.




Comments

Popular posts from this blog